دمنوش, مراقبت و سلامتی

گیاه جوشیر ( جاشیر )

جوشیر جاشیر

گیاه جوشیر ( جاشیر )

این گیاه با مزاج گرم و خشک از خانواده چتریان است که در ارتفاعات رشد می کند و ارتفاع ساقه های استوانه ای آن که پوشیده از تارهای پنبه ای سفید هستند و به گل های زردرنگ ختم می شوند که به یک مترهم میرسند.برگ های این گیاه که بسیار شبیه به برگ شوید هستند،به عنوان سبزی خوراکی مصرف می شوند و از تازه آنها در سالاد،ترشی و پخت غذا استفاده میشود و خشک شده آنها ادویه ای مناسب برای ماست و دوغ است.همچنین اسانس این برگ ها به دلیل داشتن ترکیبات ضدمیکروبی در صنایع دارویی و بهداشتی کاربرد دارند. از گیاه جوشیر صمغی گرفته میشود که در مقابل هوا سفت میشود و قرمز تیره است.این صمغ که طعم و بوی مطبوعی ندارد به جوشیر معروف است.

نام‌های دیگر این گیاه

نام های دیگر این گیاه عبارتند از: جاشیر،گاوشیر،کوشیر،چاشور و چند نام دیگر این گیاه که در استان کهگیلویه و بویراحمد به صورت طبیعی رشد می کند،به دو صورت جوشیر خوراکی و غیر خوراکی (دامی)یافت میشود که مردم استان از نوع خوراکی آن برای مصارف دارویی استفاده می کنند. خواص دارویی حوشیر مربوط به برگ و صمغ آن است که هر دو خواص یکسانی دارند ولی مصرف صمغ آن تأثیر بیشتر و بهتری دارد.

جوشیر ادرار آور است،انسداد مجاری ادراری را رفع می کند و برای بیماران کلیوی بسیار مفید است،سنگ کلیه و مثانه را خرده کرده،تقطیرالبول(ادرار قطره قطره)و ورم طحال را از بین می برد و دفع کننده سموم بدن و به طور کلی باز کننده مجاری ادراری است.این صمغ دارویی،سیستم عصبی را تقویت می کند،برای درمان بیماری های اعصاب مانند فلج،صرع و رعشه و مداوای سیاتیک مفید است.همچنین این صمغ به عنوان مسکن نیز استفاده میشود.به طور کلی این گیاه،داروی خوبی برای سردمزاج هاست که در رابطه با لقوه و رعشه استفاده میشود.

ترکیبات این گیاه

31 ترکیب در اسانس و 18 ترکیب در بذر آن،شناسایی شده است.از میان 10 ترکیب شناسایی شده آلفاپینن،بتاپینن و بتافلاندرن ترکیبات اصلی محسوب می شوند.بیشترین اثرات ضدمیکروبی اسانس این گیاه علیه استافیلو کو کوس آرئوس است.اثرات ضدمیکروبی این اسانس نیز ممکن است به دلیل ترکیبات مونوترپنی به ویژه آلفاپینن باشد ازسرشاخه های این گیاه به صورت سبزی خوراکی و از کوبیده برگ و عصاره آنها برای درمان دندان درد استفاده می شود.از عصاره ریشه آن برای تهیه مواد آرایشی یا مُسکِن استفاده صنعتی می شود.این گیاه مانندبعضی از گیاهان،سمی است بنابراین مقدارمصرف،زمان مصرف و دوره درمانی آن باید توسط پزشک تعیین شود.این گیاه را همراه مرزنجوش استفاده می کنند؛چراکه مرزنجوش عوارضی را که این گیاه می تواند به وجود آورد،تعدیل کرده یا کاهش می دهد.

طرز مصرف

در استان فارس از جوشیر در سبزی خوردن و برای تهیه سالاد و ترشی استفاده می کنند.بااین سبزی در بهار جوشیرپلو نیز تهیه میکنند.برگ های سبزی شبیه شوید دارد که با برنج مخلوط می شود.گل های آن،شبیه بابونه است.این گیاه رابا ماست نیز مخلوط کرده و ماست وجوشیر درست می کنند و یا در دوغ می ریزند.البته کمی مزه تلخ دارد که باید پس از پاک کردن و شستن آن را جوشاند تا تلخی آن گرفته شود.بو و عطر خاصی دارد و برخی از آن املت تهیه کرده و خورش نیز می پزند.این سبزی کوهی در فصل بهار در مراکز فروش سبزی های کوهی در بعضی از بازارهای شهرستان استان فارس قابل خریداری است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *